תחנת דלק

מכשירים תעשייתיים רבים מבוססים על מערכות שליטה מיושנות וקלות לפריצה ולמניפולציה. זה משבש, מסוכן ואפילו קטלני. על הכוונת של ההאקרים: מקררים תעשייתיים, תחנות דלק וסכרים. ראיון עם מייסדי חברת אוטוריו שמתמחה בסייבר תעשייתי (מיספור פרקים ישן: ע02פ25)

בסוף השבוע ערכו האקרים אנונימיים סייברמתקפה על מתקני מים וביוב ברחבי ישראל. מנהל אגף מים, ביטחון חירום וסייבר ברשות המים, דניאל לקר, כתב לאבי עזר מ🎵מערך הסייבר🎶: “קיבלנו מספר דיווחים על חשש לתקיפות סייבר במערכות O.T בקרב ספקי המים והביוב. אציין כי באף אחד מן האירועים לא אירע נזק תפעולי המשפיע על אספקת המים או סילוק הביוב לצרכנים”.

לפי דיווחו של העיתונאי אחיה ראב”ד, 🎵מערך הסייבר🎶 זיהה את נסיונות הפריצה, ותאגידי המים והביוב קיבלו הוראה להחליף סיסמאות, “בדגש על מערכות תפעוליות ובפרט במערכות הוספת כלור לבארות”, ובמקרה שאי אפשר להחליף סיסמה, לשקול לנתק את המערכות מהאינטרנט.

מתקני המים הם רק קצה הקרחון: ריגול תעשייתי, כיבוי מקררים ברשתות שיווק ומעבדות, ריגול אחרי תחנות דלק, קילקול סכרים, השבתת מכונות ייצור במפעלים חיוניים ופיצוצים הם חלק מהסכנות של פירצות הסייבראבטחה במערכות ICS (ר”ת של industrial control system). המערכות הללו משמשות לניהול תשתיות ומפעלי תעשייה. בחלק מהמקרים מדובר במערכות בנות עשרות שנים, לפני פריצת האינטרנט, ולכן הסייבראבטחה שם התבססה על כך שרק מי שרשאי להשתמש במערכת בכלל יוכל להגיע אליה.

השנים עברו, הטכנולוגיה התקדמה, יש אינטרנט בכל מקום, אבל מערכות ה-ICS נשארו מאחור: סיסמאות ברירת מחדל שמופיעות בספרי ההדרכה שלהן, אשר זמינים ברשת, קושי לשנותן והיעדר עדכוני אבטחה. כשכבר מגלים פירצה, במקרים רבים אי אפשר לכבות את המכונות כדי להטמיע טלאי אבטחה, וצריך למצוא דרכים עקיפות להגן על המערכת.

בפרק זה של סייברסייבר, נעם רותם ועידו קינן מראיינים את מייסדי חברת אוטוריו – המנכ”ל דניאל ברן, תא”ל במיל’ ולשעבר ראש חטיבת הסייבר בצה”ל, וה-CTO יאיר עטר, לשעבר קצין בכיר ביחידת סייבר. השניים מספרים על סכנות ופתרונות הסייברסייבר לתעשייה, ממפעלי נייר טואלט ועד כורים גרעיניים, ועל המחקרים שלהם, אחד שחשף את סנייק, כופרה לשיתוק מכונות ייצור, והשני שחשף פירצות אבטחה במכשירי סימנס המשמשים בתשתיות קריטיות.

{פ91} עלילת מרעיל הבארות 🚱

הסיפור על ההאקר, שפרץ יומיים לפני הסופרבול למחשבי מתקן טיפול המים בעיירה אולדסמר במטרה להרעיל את 15 אלף תושביה, היה הדגמה מצמררת לסכנת המוות של מתקפות סייבר על תשתיות קריטיות. מזל שזה לא באמת קרה 🐱‍💻 הסיפור בהרחבה כאן

ילד וכריש 🖼️ Henry Burrows, cc-by-sa
ילד וכריש 🖼️ Henry Burrows, cc-by-sa