עיתונאי פרו-רוסי העלה לטלגרם תמונות מביקור במוצב סודי של מיליציית ואגנר באוקראינה. הוא לא אמר איפה המוצב, אבל פחות משבוע אחר כך האוקראינים שיטחו את המקום. רן לוקאר מסביר איך ניתוח מודיעין אוסינט פשוט חשף את מיקום המוצב
העיתונאי הפרו-רוסי סרגיי סרדה (Сергей Среда) ביקר מוקדם יותר החודש את אנשי המיליציה הפרטית הפרו-רוסית ואגנר (Группа Вагнера) במטה מאולתר שהקימו בעיר פופסנה (Попасна) במזרח אוקראינה. כמו כל עיתונאי טוב שאוהב את מולדתו, הוא תיעד את המפגש בסדרת תמונות מרגשת ופרסם בערוץ הטלגרם שלו, משם הן הופצו מיד בערוצי מידע של שכירי חרב (כי כמובן שיש כאלה בטלגרם).
הפוסט המקורי נמחק – בהמשך נבין למה, אבל לפני כן הופץ לאורכה ולרוחבה של הרשת. הנה אחד העותקים שלו:
בפוסט כתב סרדה: "הגעתי לפופסנאיה (Попасная, ברוסית), נסעתי למפקדה של PMC Wagner. קיבלו אותי כמו משפחה. סיפרו כמה סיפורים משעשעים".
סרדה הגדיל לעשות, ובאחת התמונות מהמפגש המשפחתי המשמח הוא נראה לוחץ את ידו של יבגני פריגוז'ין (Евгений Пригожин), המכונה "השף של פוטין", אחד מראשי מיליציית ואגנר והמממנים שלה.
לסיום, העיתונאי שלנו גם דפק פוזה בכניסה למטה הלוחמים:
בטעות פטאלית שעוד תילמד ותנותח בסדנאות ביטחון שדה בכל צבא ומיליציה שמכבדים את עצמם, סרדה לא עצר לרגע במהלך המפגש המשפחתי המאושר הזה לחשוב או להתייעץ עם אנשי מודיעין וצנזורה בקשר לתמונות – והעלה אותן ישירות לחשבון הטלגרם הפומבי שלו, שיש לו כ-3000 עוקבים. מידע כזה הוא חלום עבור חוקרי OSINT – מודיעין המבוסס על מקורות גלויים.
לא יכלו לשים שלט קטן – "בסיס צבאי"?
בזכות פרסום התמונות, אנשי מודיעין אוקראינים, וגם אזרחים רגילים כמוכם וכמונו, יכולים היו לראות את השלט המתנוסס בכניסה לבניין.
בתמונה 3 הוא מאוד מטושטש, אבל בתמונה 1 הוא ברור למדי. או, במונח המודיעיני המקצועי, ״ברור מספיק״.
ה-ח' הקדמון
מי שקורא אוקראינית נמצא כאן ביתרון לא הוגן, אבל גם באמצעות אפליקציה אזרחית כמו Google Lens אפשר לצלם הגדלה של השלט ולקבל תרגום – וסליחה שוב על השימוש במינוח מקצועי – ״טוב למדי״ של מה שכתוב שם: מירופיבסקה 12.
מבט חוקר נוסף בתמונות המקוריות (1 ו-2) יגלה שהבסיס נמצא ככל הנראה ב"בניין רכבת", מול שטח חשוף שמעברו השני יש בניין נוסף, וברקע בניין שלישי. כלומר תצורת ח׳ של בניינים.
צל של אמת
בשלב הזה אנחנו פונים למפות ולתצלומי לוויין. גוגל אמנם מספקים חומרים כאלו, אבל בכל מה שקשור למזרח אירופה, ובוודאי ארצות ברה"מ לשעבר, התיעוד של יאנדקס איכותי הרבה יותר מבחינת רזולוציה.
ברוכים הבאים לפופסנה. למרבה הצער, העיירה הציורית לא מצטיינת כיעד תיירותי, ולכן הכיסוי של שירותי המיפוי האזרחיים המסחריים לוקה בחסר (ובמונח המקצועי, "לא קיים"), מה שאומר שצריך להסתפק בצילומי לווין.
רוב המבנים בה הם צמודי קרקע. אפשר לראות בקלות יחסים את מקבצי הבניינים, כי הם מטילים צל ארוך יותר.
כך למשל, נראה צילום לוויין של בתים פרטיים (אין צל):
ולעומת זאת כך נראה צילום לוויין של בניינים, עם צל שחור שהם מטילים:
עכשיו נבדוק מספר מקבצי בניינים בתמונות לווין, כדי למצוא מבנה ח' של בנייני רכבת עם שטח ריק ביניהם. המקבץ הזה הוא התאמה לא רעה:
אנחנו עוברים למצב ״מפה״ ורואים ששם הרחוב הצמוד הוא מירוניבסקה (Myronivska או Миронівська), ולא מירופיבסקה, כנראה בגלל שגיאה בתהליך ה-OCR של גוגל לנז (שעדיין עושה עבודה טובה למדי יחסית לאפליקציה חינמית).
בניין מספר 12 הוא בניין רכבת, שהוא חלק מ-ח׳ של בניינים:
אבל מה אם אנחנו מתעקשים על זיהוי ויזואלי של הבניין? ובכן – יאנדקס תמונות באים לעזרתנו:
התצלום הראשון שיאנדקס הציג לנו בנדיבותו האינסופית נראה כמו התאמה – הצינור הצהוב מעל קומת הקרקע, המרפסות הסגורות בכל הדירות, הלבנים החשופות.
זווית הצילום של העיתונאי סרדה הפוכה – בריבוע הירוק רואים את הגב של צלחות הלווין ולא את החזית שלהן. מיקום הצילום המדוייק הוא *כנראה* באחד משני החצים השמאליים (אחרת הבניינים ברקע בתמונה 2 היו קרובים הרבה יותר).
זכות הדיבור לחבר הימארס
חקירת האוסינט הזאת היא לא רק שעשוע אינטלקטואלי של האקרים חובבי פחמימות מישראל. פחות משבוע אחרי הפרסום של סרדה, קבוצת טילי HIMARS עשו את דרכם באדיבות צבא אוקראינה היישר אל הבניין, הסבו לו נזק כבד וכנראה גם גרמו לנפגעים רבים.
צריך לסייג:
- לא ברור כמה אנשי ואגנר נפגעו, אם בכלל.
- לא ברור שהבניין אכן היה מפקדה של קבוצת ואגנר. יכול להיות שכל העניין היה ניסיון להטעות חוקרי אוסינט עצמאיים וחוקרי מודיעין אוקראינים.
- התמונות מהמקום מראות פינוי נפגעים, מה שעשוי לחזק את הסברה שאכן היתה פגיעה; אבל השף של פוטין ידוע כאיש שאוהב להפיץ דיסאינפורמציה
- פריגוז׳ין עצמו, מדווחים ערוצים רוסיים, לא נפגע. הוא מצטלם לכאורה בזירת הארוע לאחר התקיפה
סרטון ותמונות של הפגיעה במטה ואגנר 🖼️ טלגרם אתר התעמולה "האביב הרוסי"
חיזוקים לסברה שהדבר אכן קרה:
- קבוצות טלגרם שמקורבות לקבוצת ואגנר מדברות על הפגיעה בבניין, וכך גם כלי תקשורת ועיתונאים פרו-רוסים
- חשבונות טלגרם שהפיצו תמונות וסרטונים לאחר הפגיעה נמחקו
- סרדה מחק מהטלגרם שלו את הפוסט המקורי, כנראה כדי להסתיר את הכשל שלו
ועדיין, למרות כל ההסתייגויות האלה – ראינו איך באמצעים פשוטים וחינמיים, זמינים היום לכל אחד, אפשר להפיק מודיעין איכותי מטעות (גסה) של הצד האחר. רצוי שכולנו נזכור את זה, ונחשוב על זה כשאנחנו מעלים תמונות לאתרי מדיה חברתית. אנחנו הרי לא רוצים לעזור לפרוייקט דיוק הקסאמים, נכון?
רן לוקאר הוא חוקר אוסינט חובב וחלק משק החתולים של סייברסייבר
מיכל קמנסקי סייעה בהכנת הכתבה • תמונת שער: סיכת-טיל מאכנת לוחמים במטה ואגנר 🖼️ הטלגרם של סרדה; אייקונים: Creative Stall, Kholifah (cc-by); עיבוד: עידוק