הבוקר חשפנו כאן בסייברסייבר יחד עם עודד ירון מקפטן אינטרנט מערכת משטרתית למעקב והסטת תעבורת רשת. מספר התפתחויות בנושא: השר לבטחון פנים יצרך לתת תשובות על הפרשה, מדריך טכני מפורט יסייע לגולשות להקשות על המשטרה לעקוב אחריהן ולבצע מניפולציות על הגלישה שלהן, ויש גם מאפים.
המשטרה מסרה באין-תגובתה לחשיפה שהיא "פועלת על פי הסמכויות המוקנות לה בחוק ומפעילה רק אמצעים המותרים לה על פיו" – מה שאמור להיות מובן מאליו, ואינו משיב על השאלות שהעלינו. במשרד ראש הממשלה בכלל לא השיבו. כעת ייאלץ השר לבט"פ אמיר אוחנה, להשיב על שאילתה בנושא. את השאילתה הגיש ח"כ משה ארבל (ש"ס), שמוכר כמי שמוביל מאבק לשמירה על זכותם של עצירים שלא להיאזק ואף מגיע לביקורות פתע בבתי משפט.
בשאילתה כתב ארבל:
מדובר לכאורה בפגיעה חמורה שלא כדין בפרטיותם של אלפי אזרחים ישראלים ובפגיעה חמורה בחופש הביטוי בשל החשש לאפקט מצנן על הזכות להתבטא בחופשיות ברשת. כל זאת נעשה במחשכים, ללא היתר חוקי מפורש ומבלי שנערכה ביקורת פרלמנטרית מסודרת על מדיניות שמסתמנת כאחת האחראיות המרכזיות להפרת זכויות במדינת ישראל.
ח"כ ארבל שאל את השר אוחנה:
1) האם הפרסום נכון ומהי מדיניות המשטרה בנוגע למעקב אחר גלישה ברשת?
2) מכוח איזה חוק רשאית המשטרה לבצע פעילויות מעקב ברשת, מי במשטרה אחראי על הפעלת המדיניות ואישר אותה?
3) מהו היקף המעקב ברשת בשנה האחרונה והאם אושר ע"י הייעוץ המשפטי לממשלה?
על פי חוק, השר חייב להשיב על השאילתה תוך 21 יום.
בעקבות הפרסומים היום ב @Haaretz וב @ohcybermycyber חבר הכנסת משה ארבל ממלא את התפקיד שלו כפרלמנטר ששומר על אזרחי ישראל ושואל את המשטרה מה הולך איתה בדיוק. מתוקף תפקידו.
— Ran Bar-Zik (@barzik) December 13, 2020
הוא חבר כנסת בש״ס, אגב. מה חברי הכנסת ״הליברליים״ כביכול עשו היום בשביל אבטחת המידע והחופש שלכם? אל תענו לי. https://t.co/SeVy58V3XC
עד שהמשטרה תאולץ להשיב ואולי אף להגביל את המעקב, ידיד סייברסייבר רן בר-זיק פרסם מדריך מפורט לגולשות כיצד להקשות על המשטרה לעקוב ולבצע מניפלציות על הגלישה (והמאזין דן פלג אימלק באמצעות מאפים).
טיפים נוספים לשמירה על פרטיות דיגיטלית אפשר למצוא בפרק "הפתרון למעקב בחסות הקורונה: קריפטופארטי" (ע02פ22).
עידו קינן הוא משהו באינטרנט, ומגיש יחד עם נעםר את סייברסייבר, פודקאסט פופולרי על האקרים ומאפים