ספל טרהקוטה יווני 🖼️ מוזיאון המטרופוליטן (CC0)

איך מסכלים בקשת חופש מידע? דואגים שהמידע יהיה בלתי-חפיש. כך עשה יועץ לממשל מישיגן במחדל זיהום מי השתייה בעופרת – הוא כתב הודעה מפלילה באותיות יווניות כדי "להצפין" אותה

יועץ לממשל מישיגן השתמש בשיטת הצפנת מידע ישנה ופשוטה להביך, במטרה לסכל בקשות חופש מידע העוסקות בזיהום עופרת במי שתייה במדינה. הסיפור נחשף על ידי תובעים בתביעה ייצוגית נגד מישיגן (פדף), והתפרסם לראשונה בוושינגטון פרי ביקן.

בהכללה גסה, פוליטיקאים וארגונים ממשלתיים לא אוהבים חוקי חופש מידע, שמאפשרים לעיתונאים, אקדמאים ואזרחים חטטניים לעבור על מסמכים ולגלות דברים כמו איך דובר צה"ל שותל סיפורים בתקשורת, על מה משרד ראש הממשלה מוציא את כספנו, אילו הטבות מקבלים שופטים לשעבר וכמה תיקים נעלמו במסתוריות מארכיון המדינה.

גם מושלת מישיגן, הדמוקרטית גרטשן וויטמר, לא אוהבת חופש מידע. חוק חופש המידע לא חל על משרדה, ולמרות שבקמפיין בחירות 2018 הבטיחה לשנות את המצב, היא טרם התפנתה לכך.

מסמך מושחר 🖼️ מוצג ממשפט המו"לים, נמסר מהתביעה להגנה והוגש לבימ"ש ע"י ההגנה
מסמך מושחר 🖼️ מוצג ממשפט המו"לים

יש הרבה דרכים לסכל בקשות חופש מידע: דחיות אינסופיות, טענה לכמות עבודה חריגה שנדרשת לקיים את הבקשה, דרישת תשלום מופרזת, טענה שהנתונים לא קיימים או שהם מוחרגים מהחוק – בגלל בטחון המדינה או פרטיות, והגשת המידע כשהוא מושחר כליל.

עכשיו אנחנו לומדים על שיטה חדשה: הצפנה. באוקטובר 2021 שלח אנדי לוויט, יועץ למשרד האנרגיה של מישיגן, אימייל לקארה קוק, יועצת בכירה לאנרגיה וסביבה של המושלת וויטמר. המייל נסוב סביב טיפול הממשל בזיהום עופרת רב-שנים במי השתייה בעיירה בנטון הרבור, שנבע מהתיישנות צינורות העופרת. לוויט פירט בעיות חמורות בניסוחים ובהמלצות בעלון שהממשל הוציא לתושבי העיירה – בין השאר, העלון הסביר שמותר לשתות מים מהברז אם רק נותנים למים שעמדו שעמדו בצינורות לזרום החוצה קודם לכן.

הצופן היווני 🖼️ מתוך התביעה הייצוגית נגד מישיגן
האימייל עם הצופן היווני 🖼️ מתוך התביעה הייצוגית נגד מישיגן

בראש דבריו כתב לוויט: "טרי מהדפוס. כפי שהזהרתי, יש כמה דגלים אדומים משמעותיים. נראה שחזרנו למשבצת הראשונה בכך שלא למדנו הרבה מפלינט". פלינט היא העיירה פלינט במישיגן, שב-2014 סבלה מבעיה דומה. גם בפלינט הממשל הסתיר את הבעיה והיקפה, ונתן המלצות מסכנות חיים. מחדל המים של פלינט עלה לכותרות, הביא את מושל מישיגן דאז, ובעקבותיו את נשיא ארה"ב ברק אובמה, להכריז על מצב חירום ולהקצות משאבים לפתרון הבעיה, והוביל לחקירות, כתבי אישום פליליים ותביעות אזרחיות.

לוויט כתב את האימייל שלו באנגלית, אולם את ההקדמה על פלינט כתב לא באותיות הלטיניות המקובלות, אלא באותיות מקבילות ביוונית. כלומר, הצפין את הטקסט.

זה הטקסט המוצפן:

Ηοτ οφφ τηε πρεσσεσ. Ασ Ι ωαρνεδ τηερε αρε σομε μαφορ ρεδ φλαγσ. Ιτ φεεμσ λικε ωε αρε βαχκ ατ σφυαρε ονε ηαυώνγ νοτ λεαρνεδ μυχη φρομ Φλιντ.

וזה הטקסט המפוענח:

Hot off the presses. As I warned there are some major red flags. It seems like we are back at square one having not learned much from Flint.

התובעים בתביעה הייצוגית טוענים שהצעד של היועץ לוויט "נראה ככזה שתוכנן להסתיר את ההצהרות". ייתכן שהוא עשה זאת כדי לסכל אפשרות למצוא את האימייל במסגרת בקשת חופש מידע. אם אזרח היה מגיש בקשת חופש מידע עם המילה "Flint", האימייל לא היה עולה בחיפוש, משום ששם העיר נכתב שם "Φλιντ". גם אם האזרח היה יודע על ההצפנה הפרימיטיבית והיה מבקש מסמכים עם המילה "Φλιντ", האימייל לא היה עולה בחיפוש, מאחר שלמחלקת הרשומות הציבוריות של מישיגן אין אפשרות טכנית לחפש אותיות יווניות, מסביר הפרי ביקן בהתבסס על תכתובות ממשלתיות שהגיעו לידיו. הדרך היחידה לאתר את המייל הזה עבור השם "פלינט" היתה בחיפוש ידני, שהיה עלול לארוך שנים.

לוויט והמושלת וויטמר לא הגיבו לפרסום בפרי ביקן.


עידו קינן הוא מגיש שותף של הפודקאסט הרדום סייברסייבר 🖼️ תמונת שער: ספל טרהקוטה יווני 🖼️ מוזיאון המטרופוליטן (CC0)